På den här sidan finns program för internetskydd, säkerhetskopiering och annan datorvård


Vid installation av gratisprogram bör du vara observant på och bocka bort skräp som tex onödiga verktygsfält till din webbläsare (Babylon Toolbar, Yahoo Toolbar mfl.). De finns där för att programutgivaren får en slant av annonsörerna om du installerar skräpet.

Säkerhet på nätet är inte bara teknik!

Lär dig känna igen cyberskurkarna!
Nedan finns de program du behöver för att vara skyddad mot attacker på din dator, men det finns också luren-drejeri på nätet som inget program kan klara av. Där handlar det om att vara vaksam och att använda sunt förnuft.

Installation av internetskydd

Gratis- eller betalprogram?
Tester gjorda av oberoende organisationer visar ingen signifikant skillnad mellan gratis- och betalprogram.
Kriterier är att det ligger i tätklungan när det gäller effektivitet, skannar snabbt, har ett lätthanterat användarsnitt och finns på svenska, När en virusvarning kommer, stressas användaren och språkförståelse kan då vara avgörande för rätt hantering.

Att tänka på före och vid installation
Tidigare installerade antivirus- och brandväggsprogram måste alltid avinstalleras innan motsvarande nya installeras.
Avinstallera tidigare internetsäkerhetsprogram enligt följande: 

- Sök i första hand hos leverantören efter speciella avinstallationsprogram. Detta gäller framför allt kommersiella program från Symantec, F-secure, Norman mfl.
- När inget speciellt avinstallationsprogram finns börjar man med att ladda ner och installera programmetRevo Uninstaller (se spalten t.h. på denna sida)
Därefter startas datorn i felsäkert läge varefter tidigare antivirus- och brandväggsprogram avinstalleras med Revo Uninstaller

Installera aldrig mer än ett skyddsprogram av samma kategori!

Antivirus

Svenska

Avast är ett gratisprogram som väl fyller kriterierna. Efter installation ska programmet registreras med din e-postadress. Licensen gäller 1 år och då kan den omregistreras.

Brandvägg

Comodo är marknadens bästa brandvägg och därtill gratis. Den hindrar obehörig trafik såväl in som ut, till skillnad från Windows inbyggda som bara hindrar trafik utifrån.

När installationen ska starta, klicka bort "Comodo DNS server" "Molnbaserad beteendeanalys" och "Yahoo" samt klicka på "Anpassad installation". Välj där bort GeekBuddy och Dragon. Gå tillbaka och tryck på "Starta installation". Alla nämnda är lite onödiga finesser som vi inte någon direkt nytta av, Ny version som också är kompatibel med Windows 8:

http://www.comodo.com/home/internet-security/firewall.php 

Nybörjare kan ha svårt att veta hur man ska förfara vid varningar och då är det lämpligt att börja med Windows inbyggda brandvägg. Det är också skälet till att Windowsbrandväggen används i datorsalens datorer.


Hårdvara för säkerhetskopiering

Använd aldrig samma fysiska disk för säkerhetskopior som den disk där dina basdata finns! Vid ett haveri försvinner alla data från alla partitioner på disken. 

Alternativa lagringsmöjligheter är: 

- Annan hårddisk i samma dator (hjälper ej vid ransomware) 

- Extern USB-disk (ej konstant applicerad) 

- USB-sticka (ej konstant applicerad) 

- Molntjänster Läs mer om detta i molntjänstguiden under rubriken "Lagra och dela ut filer till andra" på vår hemsida.


Program för säkerhetskopiering av dina data

Ett allmänt råd när det gäller säkerhetskopiering är att inte använda lösenord, komprimering eller kryptering av säkerhetskopiorna om det inte är absolut nödvändigt.

Engelska

GFI Backup 2009 Home Edition är ett mer avancerat program än Cobian, bl.a. har det bättre stöd för E-post och olika system-
inställningar. Förutom Backup erbjuder det också Synkronisering av innehåll mellan tex en fast och en bärbar dator. GFI har ett senare gratisprogram men tyvärr med reducerad funktionailtet jämfört med gratisversionen från 2009. Direktnerladdning finns här:

Långsam datorstart?

Städprogram

Det finns städprogram som falskt uppger att du har mängder av problem som kan tas bort bara du köper programmet, och det finns program som ibland går för långt och tar bort för mycket. Programmen nedan är gratis, väl etablerade med många användare och det finns inga rapporter som visar på för hög aggressivitet. Det finns inget mervärde i att installera mer än ett av programmen.

Svenska

Glary Utilities är ett allroundprogram som förutom grundläggande städfunktioner också täcker de flesta andra datorvårdsbehov. Defragmentering och avinstallation täcks dock bäst med speciella program, se nedan. "Enklicksfunktionen" gör programmet lättanvänt till vardags.
http://www.glarysoft.com

Svenska

CCleaner är ett allroundprogram av samma typ som Glary Utilities men saknar "enklicksfunktion". Man städar register och filer separat. Vid inställning av filstädning bör man bocka av alternativet "Töm papperskorg". Risken är annars att papperskorgen är tömd när man vill återställa data som man tidigare raderat!
http://www.piriform.com/ccleaner (ej på svenska)

Defragmentering

Svenska

Smart Defrag arbetar i bakgrunden när datorn inte är upptagen med för mycket annat, Det går också att ställa in defragmentering under uppstart för defragmentering av sådana filer som ej kan röras när Windows körs.
http://www.iobit.com/iobitsmartdefrag.html


Avinstallationsprogram

Svenska

Revo Uninstaller skapar först en återställnings-
punkt varefter avinstallation sker ordinärt. Därefter letar Revo Uninstaller upp och tar bort rester som avinstalleraren lämnat kvar.
Obs! För att få gratisversionen ska du välja kolumnen Freeware vid nerladdning .
http://www.revouninstaller.com


Hårddiskövervakning

Svenska

Sedan mitten av 90-talet finns i alla hårddiskar en funktion, S.M.A.R.T., som loggar alla händelser på disken. CrystalDiskInfo  analyserar och presenterar SMART-informationen samt varnar när vissa värden håller på att försämras som ett tecken på kommande haveri. Programmet är gratis.
http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html


Avancerad säkerhetskopiering

I dagens datorer finns många program installerade som vid ett haveri kan vara tidsödande att återinstallera. Det kan då vara lönt att göra en s.k. systemavbildning av den partition där operativsystemet och programmen finns. Finns det datafiler i partitionen kommer de med i avbildningen.
En systemavbildning gör man inte så ofta eftersom det är en tidskrävande process. Datafilerna ändras däremot ofta och vid en återställning av en systemavbildning får man då tillbaka föråldrade data. En sätt att undvika detta är:
- Man skapar en partition med enbart operativsystem och program som säkerhetskopieras med en systemavbildning.
- Alla data samlas i en eller flera andra partitioner som ofta säkerhetskopieras med program som t.ex. Cobian eller GFI.

Engelska

I datorsalens datorer använder vi Todo Backup, ett gratisprogram från EaseUS, för att göra och återställa avbildningar. Detta program kan också användas för säkerhetskopiering av enbart data. Återställning sker med en CD/DVD innehållande Windows PE. som också gör det möjligt att starta och köra datorn utifrån för att tex rädda data vid ett Windowshaveri.
http://www.todo-backup.com/products/home/free-backup-software.htm
Filen för att skapa en återställningsskiva med Windows PE finns här (obs! stor fil): (Laddar ned till din dator)

En ISO - fil är en avbild av en CD-skiva (startbar).
Man kan bränna den med ett program till en CD-skiva,
eller överföra den till ett SD eller USB-minne.